پیشگیری از مسمویت ها در کودکان:
مسمومیت در کودکان ونوجوانان از اورژانسهای نسبتاً شایع واکثراً قابل پیشگیری می باشد.کودکان نوپا به دلیل کنجکاوی ممکن است هر آنچه در اطراف خود پیدا می کنند به دهان ببرند و بچشند. این موضوع آنها را در معرض خطر انواع مسمومیت ها قرار می دهد .نوجوانان به قصد خودکشی و سوء مصرف مواد هم در معرض مسمومیتهای خطرناک می باشند.دراین سن به نوجوانان توجه بیشتر داشته باشید.
متاسفانه شایعترین مسمومیتها در کودکان منجر به بستری در بیمارستان لقمان حکیم و همچنین مسمومیتهای منجر به فوت در کودکان مسمومیت مواد مخدر مخصوصاً شربت متادون میباشد.
اکثر مسومیتها در منزل اتفاق می افتد .داروها ومواد شیمیایی اضافی و بی مصرف را دور ریخته و در منزل انبار نکنید بیشترین مسمومیتهای کودکان از همان مواد خطرناک موجود در منزل است، به عبارت دیگر خانه را تبدیل به انبار سم و دارو نکنید. همچنین مواظب داروهای مصرفی مادربزرگ و پدر بزرگها و سایر افراد خانه هم باشید.
هرگز کودکان خود را به افراد ناشناس،همسایه، معتاد یا دارای بیماریهای اعصاب و روان نسپارید.
مواد خطرناک درکابینتهای دارای قفل نگهداری شوند. حشره کشها در دسترس کودکان نباشد.مواد سمی و خطرناک مانند الکلها، شربت متادون، نفت ،ضد یخ و... در شیشه مواد نوشیدنی و خوراکی مانند شیشه آب معدنی ریخته نشود.
در صورت خوردن ترکیبات هیدروکربنی خطرناک مثل نفت،بنزین،تینر به هیچ عنوان کودک را وادار به استفراغ نکنید و از خوراندن شیر یا آبلیموبه کودک جداً اجتناب گردد.
مواد مخدرازخانواده تریاک از جمله تریاک،مورفین،هرویین،متادون،بوبپرنورفین(با اسم خیابانیB۲ ( ،ترامادول،دیفنوکسیلات و ... همگی از ترکیبات بسیار خطرناک و کشنده کودکان محسوب میشود حتی با مقادیر بسیار کم ،لذا ازدسترس کودکان اکیداً دور باشد و مصرف هر میزان حتی در حد مالیدن به لب و دهان یا مصرف کمتر از یک جرعه متادون میتواند باعث عوارض جبران ناپذیر وحتی مرگ شود.
یکی از مسمومیتهای جدی و خطر ناک که در سالهای اخیر متآسفانه منجر به چندین مورد مرگ کودکان در کشورمان شده است شربت متادون است که برای ترک اعتیاد استفاده میشود و ظاهری شبیه آب داشته و کودکان به عوارض خطرناک آن حساسترند و با مقادیر بسیار کم حتی در حد یک سی سی میتواند باعث قطع تنفس نرسیدن اکسیژن به مغز و حتی مرگ شود و با مصرف هر مقدار شربت متادون کودک باید سریعاً مراجعه به پزشک داشته باشد. از ریختن شربت متادون در شیشه مواد آشامیدنی و دارویی دیگرعلی الخصوص آب معدنی جداً اجتناب گردد، چرا که مواد متعددی از مسمومیت با شربت متادون در کودکان به علت مصرف اشتباهی متادون بجای آب بوده است.
از جمله مواد بسیار خطرناک وکشنده دیگر در کودکان مواد سوزاننده اسیدی یا قلیایی است که در خانه ها بیشتر به صورت ترکیبات شوینده قوی مثل گاز پاک کن و یا لوله بازکن،جرم گیر، لکه بر، جوهر نمک،سفیدکننده ها و ...در دسترس است و مصرف کم در حد یک جرعه این ترکیبات نیز میتواندباعث سوختگی وزخم دستگاه گوارش و عوارض تآخیری دردناک وحتی مرگ گردد.
مواد شیمیایی دور از مواد غذایی و در کابینتهای بالایی که از دسترسی نوپایان بدوراست ودارای قفل هستند نگهداشته شوند.
ترکیبات و داروهای گیاهی تهیه شده از عطاری ها مواد بی عارضه و بی خطر نیستند و ممکن است حاوی مواد خطرناک برای کودکان باشد و باید دور از دسترس کودکان باشد.
در صورت بروز مسمومیت قبل از هر اقدامی جهت راهکارمناسب با شماره تلفن۱۱۵ تماس حاصل فرمایید.
هرگز کارهای خطر ناک (مثلاً کشیدن بنزین از باک، خوردن دارو، ...) را مقابل کودکان انجام ندهید، آنها از شما تقلید کرده یا کار شما رابعنوان بازی تلقی کرده و در صورت انجام میتواند باعث آسیب به آنها گردد.
قبل از شروع استفاده از مواد گرمایشی از عملکرد صحیح آنها اطمینان حاصل فرمایید و دودکشهارا کنترل نمایید و در فصول سرد حتماً منافذی برای جریان هوا در محل خواب تعبیه نمایید تا از مسمومیت با گاز سمی منواکسید کربن پیشگیری شود . سردرد،تهوع ،استفراغ و حالت گیجی از علایم اولیه این مسمومیت هستند.در صورت شک به این مسمومیت اولین کار باز کردن در وپنجره ها یا دور کردن فرد مسموم از آن محیط است.
مصرف هر مقدار موادمخدر، مواد محرک(مانند شیشه)، مواد روانگردن، مشروب و... در کودکان خطرناک بوده و باید سریعاً مراجعه به پزشک داشته باشد.این مواد از جمله تریاک و شیشه حتی در صورت استنشاق دود آنها توسط کودک میتواند منجر به مسمومیت شود.
از دانه های گیاهان بعنوان تنقلات استفاده نگردد،ازجمله دانه گیاه کرچک که علی رغم اینکه بسیار سمیست ولی مزه تلخ یا نامطبوع ندارد.
برای درمان بیماری کودک خود به پزشک مراجعه نمایید،از استفاده موادت جویز شده توسط عطاری اجتناب نمایید،بعنوان مثال اخیراً مواردی از مسمومیتهای خطرناک ناشی از مالیدن سم خطرناک ارگانوفسفات داده شده توسط عطاری به سر جهت رفع شپش سر درکودکان شاهد بودیم.
دفعات مشاهده: 2360 بار |
دفعات چاپ: 168 بار |
دفعات ارسال به دیگران: 0 بار |
0 نظر