پدافند غیر عامل چیست؟
به اقدام غیر مسلحانه ای که موجب کاهش آسیب پذیری نیروی انسانی، ساختمان ها، تاسیسات، تجهیزات، اسناد و شریان های کشور در مقابل عملیات خصمانه و مخرب دشمن گردد، پدافند غیرعامل گفته می شود. پدافند غیر عامل مجموعه اقداماتی است که انجام می شود تا در صورت بروز جنگ، خسارات احتمالی به حداقل میزان خود برسد که این اقدامات برای کاهش احتمال وقوع و به حداقل رساندن اثرات خسارت های اقدامات خصمانه بدون گرفتن ابتکار عمل ایجاد می شود.
*تعریف بکار رفته در اساسنامه سازمان پدافند غیرعامل
به مجموعه اقداماتی که بدون بکارگیری سلاح و تجهیزات نظامی بکار گرفته شود و در نتیجه باعث کاهش آسیب پذیری، افزایش پایداری ملی، تسهیل مدیریت بحران، تداوم کارکرد فعالیت های ضروری و تولید بازدارندگی دفاعی در برابر تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن می گردد، اطلاق می شود.
پدافند غیر عامل به مجموعه اقداماتی اطلاق می گردد که مستلزم بکارگیری جنگ افزار نبوده و با اجرای آن می توان از وارد شدن خسارات مالی به تجهیزات و تاسیسات حیاتی و حساس نظامی و غیر نظامی و تلفات انسانی جلوگیری نموده و یا میزان این خسارات و تلفات را به حداقل ممکن کاهش داد.
پدافند غیر عامل در نظام سلامت
*مدیریت نظام سلامت باید بسیار آگاهانه جهت آمادگی و مقابله عمل نماید.
*بدیهی است حیاتی ترین منبع یک کشور منابع انسانی آن است و حفظ سلامت جسم و روح انسان های یک جامعه از مهمترین راهبردهای هر کشوری است.
*وزارت بهداشت، درمان و آمزش پزشکی به عنوان متولی اصلی سلامت کشور، وظیفه تدوین سیاستها، راهکارها و دستوالعملها را برای پیشگیری، آمادگی و پاسخ به مشکلات سلامتی دارد.
اهداف عالی پدافند غیرعامل در دانشگاه:
- افزایش سطح مهارت و آگاهی با آموزش صحیح
- کاهش تلفات و خسارات
- ایجاد آمادگی برای انجام واکنشهای صحیح و سریع
- ارتقاء فرهنگ ایمنی و مقاوم سازی
نقش و اهمیت پدافند غیرعامل در طرح های دفاعی
پدافند غیرعامل به عنوان یکی از موثرترین و پایدارترین روش های دفاع در مقابل تهدیدات همواره مدنظر اکثر کشورها ی جهان قرار داشته است و حتی کشورهایی مانند آمریکا و شوروی سابق با وجود برخورداری از توان بالای نظامی به این موضوع به صورت ویزه ای توجه داشته اند. در کشور ما با وجود موقعیت خاص از نظر ژئوپولوتیک ، دارا بودن ثروت های عظیم نفت و گاز، نظام ضد استکبار و ورود به عرصه های فناوری نوین و تهدیدات استکبار جهانی، موضوع پدافند غیرعامل به میزان کافی مورد توجه قرار گرفت و حتی گذر سال های دفاع مقدس نیز در ایجاد هوشیاری لازم برای کاهش آسیب پذیری ها و توجه به محورهای پایداری توسعه از نظر امنیت و دفاع، نقش قابل قبولی ایفا نمود.پدافند غیرعامل به سبب افزایش توان بازدارندگی، نقش ممتازی در کاهش احتمال آغاز درگیری های نظامی داشته و در صورت پیاده سازی صحیح، خواهد توانست آثار مخرب جنگ های پیش رو را تقلیل دهد. راهبرد پدافند غیرعامل فی ذاته از برخی قابلیت های کلیدی برخوردار است که می تواند ضامن توسعه امن محسوب گردند. اهم این قابلیت ها عبارتند از:
-
پدافند غیرعامل بستر مناسب توسعه پایدار کشور
-
پدافند غیرعامل هم راستا با سیاست های تنش زدایی
-
پدافند غیرعامل پایدارترین و ارزان ترین روش دفاع
-
پدافند غیرعامل مناسب ترین راه کار افزایش آستانه مقاومت ملی
-
پدافند غیرعامل پشتوانه اقتدار ملی
-
پدافند غیرعامل یکی از مهم ترین ابزارهای بازدارندگی
-
پدافند غیرعامل بهترین و مناسب ترین شیوه کاهش مخاطرات و کاهش آسیب پذیری
-
پدافند غیرعامل صلح آمیزترین روش دفاع
-
پدافند غیرعامل فطری ترین عنصر دفاعی بشر در برابر تمام حوادث است
مولفه های امنیت ملی و دفاع غیرعامل
تاثیرات اقدامات دفاع غیرعامل |
|
کاهش تلفات جمعیت نظامی و غیرنظامی کشور در برابر تهدیدات و حملات نظامی دشمن به عنوان با ارزش ترین سرمایه های یک کشور |
حفظ جان مردم
|
تقویت توان رزمی نیروهای مسلح و بالابردن آستانه مقاومت کشور در حفظ سرزمین و ایجاد باز دارندگی |
حفظ تمامیت ارضی |
کاهش آسیب پذیری و خسارات تجهیزات و نیروی انسانی مراکز حیاتی و حساس اقتصادی، سیاسی، تولیدی و... در جهت استقرار خدمات و عملیات |
حفظ سیستم اقتصادی و سیاسی |
حفظ مراکز عمده هدایت و رهبری سیاسی، نظامی، اجتماعی و زیر ساخت های حیاتی، حساس و مهم در برابر تهدیدات آشکار و نهان دشمنان از جمله عوامل اساسی در حفظ استقلال و حاکمیت کشور می باشد |
حفظ استقلال و حاکمیت کشور |
اصول پدافند غیرعامل
مجموعه اقدامات بنیادی و زیر بنایی است که در صورت بکارگیری می توان به اهداف پدافند غیرعامل از قبیل تقلیل خسارات و صدمات، کاهش قابلیت و توانایی سامانه های شناسایی اهداف، هدف یابی و دقت هدف گیری تسلیحات آفندی دشمن و تحمیل هزینه بیشتر به وی نائل گردید. اصول عمده پدافند غیرعامل عبارتند از:
*انتخاب عرصه های ایمن در جغرافیای کشور
*تعیین مقیاس بهینه اسقرار جمعیت و فعالیت در فضا
*پراکندگی در توزیع عملکردها متناسب با تهدیدات و جغرافیا
*انتخاب مقیاس بهینه از پراکندگی و توجیه اقتصادی پروژه
*کوچک سازی، ارزان سازی و ابتکار در پدافند غیرعامل
*موازی سازی سامانه پشتیبانی وابسته
*مقاوم سازی، استحکامات و ایمن سازی سازه های حیاتی
*مکان یابی استقرار عملکردها
*استتار و نامرئی سازی
*کور کردن سیستم اطلاعاتی دشمن
*اختفاء با استفاده از عوارض طبیعی
*پوشش در همه زمینه ها
*فریب، ابتکار عمل و تنوع در کلیه اقدامات
*حفاظت اطلاعات سامانه های حیاتی و مهم
*تولید سازه های دو منظوره(موانع)
تهدیدات فناوری پایه
این تهدیدات، نوعی از تهدید می باشند که بر اساس رشد فناوری ها بوجود می آیند. به خاطر ذات فناورانه این گونه تهدیدات، نوع خاصی از تهدیدات به شمار می روند. با توجه به رابطه میان این تهدیدات و فناوری در دنیای امروز و به دلیل سرعت پیشرفت علم بشری، این تهدیدات نیز رشد و قدرتی قابل توجه یافته اند، به گونه ای که در دسته مجزا دسته بندی می گردند و عبارتند از:
*تهدید سایبری
*تهدید زیستی
*تهدید شیمیایی
*تهدید پرتویی
*تهدید الکترو مغناطیسی
دفعات مشاهده: 1875 بار |
دفعات چاپ: 130 بار |
دفعات ارسال به دیگران: 0 بار |
0 نظر